Ja jums antikvārā mēbele atrodas dzīvoklī, jūs tāpat kā visas citas lietas ik pa laikam notīriet no putekļiem, tikai nedrīkstiet izmantot slapju lupatu, bet meklējat veikalos speciālus mēbeļu tīrīšanas līdzekļus. To ir daudz daži ir dārgi, daži lētāki, bet mēbeles parasti nesabojā neviens no tiem un putekļus noslaucīt var.

Cits stāsts ir ar mēbelēm, kuras gadu desmitiem, mētājušās bēniņos, šķūnīšos, garāžās un netīrumi ir ieauguši jau kokā.

Mēs darbnīcā izmantojam divas dažādas metodes - mīksto mēbeļu tīrīšanai

1. Ar lineļļu

Ja salīdzinoši labi saglabājies vecais lakojums, var mēģināt tīrīt ar stipri atšķaidītu lineļļu. Samērcē metāla vates gabalu (diezgan smalku, graudainums 00 līdz 1) ar terpentīnā atšķaidītu lineļļu (attiecībā 5 : 1 līdz 3 : 1, atkarībā no lineļļas viskozitātes) un noberz visu mēbeli, rūpīgāk tīrot īpaši netīrās vietas. Pēc tam ar sausu lupatiņu rūpīgi noslauka eļļas un netīrumu atliekas. Pēc tam to pašu atkārto vietās kur vēl palikuši netīrumi. Pēc kāda laika , kad lineļļa, jau sāk apžūt, mēbeli vēlams vēlreiz kārtīgi noslaucīt ar sausu lupatiņu. Pirmajā brīdī liksies, ka mēbele ir kā no jauna pārlakota, bet pēc dažām dienām tā atkal kļūs matētāka.

Šīs metodes priekšrocības

Jūs visātrāk un vislētāk, no netīras mēbeles iegūsiet, jau samērā pieklājīga izskata mēbeli. Notīrītā mēbele saglabās vecu, patinētu izskatu. Dažkārt izdodas padarīt nemanāmus arī gaišos riņķus, kurus uz galda virsmām atstāj mitras dzērienu glāzes.

Ja neizdosies iegūt vēlamo izskatu, jūs vismaz neko nebūsiet sabojājuši. Parasti ar šo metodi labi izdodas notīrīt sarkankoka, ozolkoka mēbeles. Terpentīns ir tradicionāls pret ķirmju līdzeklis.

Riski

Daļa netīrumu tomēr paliks koksnes porās, ja mēbele ir no gaiša koka (lāsumainais bērzs, Karēlijas bērzs) un vietām zaudējusi iepriekšējo lakas segumu, jūs ar netīru metāla vati varat koksni sasmērēt vēl vairāk.

Ja kārtīgi nenoslaucīsiet un lineļļa nebūs pietiekami atšķaidīta mēbele būs lipīga un žūs vairākus mēnešus. Tonētām mēbelēm, beržot vienā vietā, var izveidoties gaiši pleķi.

2. Ar ūdeni un tīrīšanas līdzekli

Šī metode pielietojama tikai masīva koka mēbelēm.

Jums jābūt pilnīgi pārliecinātiem, ka mēbele nav atsevišķās vietās finierēta. Bieži mēdz būt, ka mēbele izgatavota no masīva ozolkoka, bet virsma no priedes un finierēta ar ozolkoku (aplīmēta ar plānu ozolkoka kārtu). Agrāk finierēja ar galdnieku līmi, kura šķīst siltā ūdenī.

Mazgāšana ļoti vienkārša ņemam birstīti un kādu mazgāšanas līdzekli un beržam kamēr nonāk visi netīrumi, pēc tam noskalojam ar siltu ūdeni. Sīkākus kokgriezumus izberžam ar vecu zobu birstīti. Ja mēbele stāvējusi virtuvē vai nosmērēta ar eļļām garāžā, tad labāk izmantot populārākos trauku mazgāšanas līdzekļus. Ja izmanto mazgājamus līdzekļus ar abrazīvām piedevām, jārēķinās ka būs grūtāk izskalot no koksnes porām. Ja mēbeles mazgāšana ieilgst, noteikti vajadzētu mazgāt pa daļām un periodiski nomazgātās vietas žāvēt (kaut vai ar matu fēnu), lai nepieļautu ūdenim iesūkties dziļāk koksnē.

Tiktāl, vis bija ļoti vienkārši. Tālāk mēbele ir kārtīgi jānožāvē. Visdrīzāk atklāsies, ka līdz ar netīrumiem, jūs daļēji esat nomazgājuši arī lakas kārtu un arī visa mēbele kļuvusi pleķaina no mazgāšanas līdzekļa. Ja mēbele samitrināta ar ūdeni izskatās viendabīga tad tā, pēc lakošanas arī būs tāda.

Kā vienīgo pareizo metodi es ieteiktu mēbeli viegli pārslīpēt ar ļoti smalku smilšpapīru (240 – 400) un pārklāt ar šellaku. Protams, šajā brīdī jūs varat arī piešpaktelēt sīkos defektus ar attiecīga toņa tepi.

Šellaku var iegādāties gan sausā veidā, gan jau atšķaidītu. Šellaka dažkārt ir redzēta mākslinieku veikalos vai specializētos krāsu veikalos. Par saprātīgu cenu šellaku var iegādāties citu Eiropas valstu internetveikalos.

Es ieteiktu, ne koncentrētāku, kā 15% šellakas šķīdumu spirtā. Spirtam galvenais ir jābūt pietiekoši stipram 92% līdz 95%. Arī šķidrā veidā nopērkamās šellakas ir jāatšķaida. Šellaka jāuzklāj ļoti plānā slānī, praktiski jāieberž porās. Šellaku vajag uzklāt ar vates vīstoklīti vai vilnas tamponiņu iesietu plānā kokvilnas audumā. Vietām, kurās vairs nav lakas seguma, nāksies pāriet vairākus desmitus reižu. Tamponiņam jābūt pus sausam, no tā nekas nedrīkst pilēt, ja tas sāk lipt klāt virsmai, jāpagaida, lai nožūst.

Priedes mēbeles iespējams, labāk pēc mazgāšanas vaskot vai apstrādāt ar lineļļu.

Riski

Jūsu mēbele nav masīva koka, bet bija finierēti elementi, kuri atlīmējās, tad mēbeli var glābt tikai speciālists. Pēc mazgāšanas mēbele var kļūt tik pleķaina, ka atliek tikai noņemt visu iepriekšēju apdari pilnībā.

Antikvāru mēbeļu tīrīšana – neesi drošs, mēs Tevi varam pakonsultēt. Lai izdodas

Juris Kraulis